Psychická manipulace a co s tím

13.03.2022

Dnešní doba zviditelnila nebo zviditelňuje jak jsme psychicky manipulováni. A to skoro vším co nás obklopuje. Dneska více než kdy jindy mohou lidi, kteří chtějí vidět, vidět, prohlédnout, jak se zneužívá věda, technika, společenské vztahy... k manipulaci. Dnes víc než kdy jindy je důležité naučit se bránit manipulaci. Nu a začít je vhodné třeba tím, že se naučíme říkat ne. Ne je kouzelné slovíčko, které dokáže uchránit naše Já a posílit naši energii, naši psychiku. Zůstaňte věrni sami sobě. A to i v těch zdánlivě nedůležitých věcech. Například, když vás kamarádka pozve na kafe a vám se nechce, poslechněte se, nehledejte výmluvy, omluvenky, ale naučte se říci NE. Ve zdánlivě malých, nepodstatných věcech je vaše síla. Tam je vaše základna.
Důležité je také být sám k sobě upřímný. Znát své slabé stránky, znát sám sebe a poznat kde máme své slabiny. 
Vždycky jsem říkala, že nejsnazší nástroj manipulace je strach a největší sílu, obranyschopnost kterou máme je naše vlastní aura. 
Zanechte umělé obrany typu vajíčka a podobně a zaměřte se na své Já, na svou vlastní přirozenou obranyschopnost. Není to jen schopnost před ne-mocemi, ale zdravá a silná aura je obrana před veškerou psychickou manipulací, která dnešní doba nese. 

Existují tři základní typy strachu:  (uvedu je zde jen velice zjednodušeně)

  • RACIONÁLNÍ STRACH. Jeho vznik podmiňují konkrétní, reálné faktory. Zde v podstatě stačí dostatečně střízlivě zhodnotit fakta a nasměrovat myšlenky na pozitivní stranu. 
  • IRACIONÁLNÍ STRACH. (Obvyklý, neopodstatněný strach)  V tomto případě je vznik strachu ve zjevné disproporci s reálnými faktory a událostmi. To někdy může souviset s událostmi, které se staly v minulosti a vyvolávají  bouřlivou emotivní reakci. Jindy se jedná o psychické trauma, prožité ještě v dětství. I zde existují  dobré možnosti, a to, provést nezaujatou a hlubokou sebeanalýzu, odhalit základní příčinu a nakonec nalézt nejvhodnější způsob kontroly nad svou situací.
  • NENADÁLÝ STRACH. Mohou jej vyvolat i určité podvědomé vlivy, kdy poznání reaguje přiměřeně, ale samotný faktor vzniku strachu zůstává střízlivému úsudku skrytý. Jako příklad mohu dát strachy nenadálé, ráno po probuzení, které jsou spojeny s prožitky ve spánku a člověk si je nepamatuje. Příčinu takového strachu lze vymezit sebepoznáním a poznáním všech úrovní vaší podstaty včetně astrální. 
Co tedy dělat v okamžiku, když nás něco opravdu silně vyleká? 
Hlavní je si uvědomit, že je naprosto nesmyslné tvářit se, že strach neexistuje, popírat ho, nalhávat si klid a všelijak se dělat statečným, uklidňovat se. 
Strach je jedním ze základních a nejsilnějších přirozeným instinktů podobně jako hlad, žízeň a sex. Jako i jiné instinkty, má především ochrannou funkci.  Potíže začínají tehdy, kdy ztrácíme  vědomou kontrolu. A tak přiznat si strach je první nevyhnutelnou věcí, kterou musíme udělat. Druhá věc co musíme udělat, rozhodnout se co s tím uděláme, jak budeme jednat.

Je mnoho cest, jak se udělat odolným vůči manipulacím dnešní doby. Ale všechny cesty vedou skrze sebepoznání a mají pilíř na sebelásce, sebeúctě a uvědomování si své moci. 
Také otázka zda jsi momentálně ve své situaci obětí nebo tvůrce je velice důležitá. Uvědomění, že to kým jsi je pouze na tobě, že je to tvůj kabát který si sám oblékáš, nebo že je to tvá hra, kterou sám se sebou hraješ. V tom je klíč. Klíč ke dveřím, které stačí najít v sobě, pojmenovat a rozhodnout se zda je odemkneš či nikoliv. 

Tímto bych toto letmé shrnutí o velikém tématu, který dnes je pro nás všechny důležité ukončila. A dovoluji si vás, kteří máte facebook pozvat do skupinky, kde na tato témata debatíme a navzájem si radíme skrze vlastní prožitky a pohledy. Přítomný život v bdělosti


S láskou vaše EvaS 

https://www.evas2.cz/
© 2020 - 2021 EvaS2 blog, Eva Strmisková / Všechna práva vyhrazena.
www.evas23.webnode.cz
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky