Svobodná volba / manipulace či ovlivnění

03.04.2021

Každou minutu svých životů nám naše svobodná volba poskytuje směr životní cesty. Na druhé straně jsme stále okolním světem a v dnešní době více než kdy jindy před tím, ve střetu s nesvobodou a manipulací, stále více je nám předkládáno co je správné či není a to ať už na přímo či nepřímo.

Jednou jsem dostala podmět se zamyslet a tak vznikl v roce 2018 tento článek, který přepisuji na tento můj nový blog. Můj mozek říká, že to nechci přepisovat, protože to svůj účel naplnilo. Ale tam uvnitř mě, malý hlásek říká, někdo to potřebovat bude, sice ne dnes, ale čas tohoto stručného sdělení ještě přijde, takže piš. A tak píši.

💖 

Nejvíce sem se teď s tímto tématem střetávala ve spojení s mým prosincovým seminářem v roce 2018. 

Svobodná vůle. Ano co to vlastně v kontextu tohoto znamená ?Když napíšu něco všeobecně je to takové nenásilné. Je na každém zda si to přečte či ne. Ale kdybych to napsala jmenovitě dotyčnému či ho oslovila, už by to bylo více nátlakové, prostě by to vyslechl či si to přečetl. Nejde úplně o rozhodnutí, ale jde také o to, jakou formou to k sobě člověk pustí. Nebo to vypustí dál.

Když něco napíši všeobecně někam, je mnohem větší svobodná vůle dotyčného (pojmenuji ho ) Petra, si toto sdělení přečíst a má mnohem větší volnost to odmítnout. Pokud ale Petra oslovím přímo, už do něho tyto slova dávám přímo, a zůstanou v něm ať už chce či nechce. Je to jako když mám pole a do ovzduší nad polem rozsypu 10 semínek, nechám na větru a všech těch okolností co se semínky udělají, kolik se chytí a kolik ne. Ale když je přímo zasadím do země, je mnohem větší pravděpodobnost, že přesto, že je nebudu zalévat, porostou. Dokonce porostou na mnou vybraném místě.

Dnes je doba informací. Dennodenně jsme bombardováni ze všech stran přehršle informací. Dennodenně v nás tyto informace něco vytvářejí. Je to o tom, že buď máme menší svobodu volby či větší svobodu volby si to něco přečíst

Já osobně se kromě své praxe a na malinké vyjímky nenapojuji na lidi. Proto jsem vedená svými duchovními tak, abych nenarušila určitou rovnováhu. Proto mi čas od času a dnes více jak kdy jindy říkají, nedoporučujeme toto sdělovat. Jen chci dodat, že se jedná mimo praxi, protože člověk, který přijde do mé praxe si jde pro odpovědi, tudíž je to jiné.

Vezměte si například nějakou kamarádku, která to s vámi myslí dobře a tak vám stále říká co by jste měli dělat.... máte dvě možnosti, buď tuto neponaučitelnou kamarádku ze svého života vypustit a nebo se smířit s tím, že ať už chcete či nechcete, díky jejím nevyžádaný radám půjdete na své cestě větší obklikou, či dokonce půjdete její cestou.

Co se například Fcb (facebooku) týká, tam je těch nevyžádaných rad od různých terapeutů, kartářek či prostě jen pisatelů habakuk :-D Občas jsou i všeobecné, ale až příliš často jmenovité. Zkuste si sami sebe uvědomit časem zpět, co na vás jaká nevyžádaná rada zanechala. Pokud se odosobníte a zpětně podíváte, můžete najít určitý klíč ke svým nevědomým pochodům a třeba něco pochopíte a sami v sobě změníte.

Vaše EvaS vám všem přeje požehnané životní kroky a radostnou cestu v lásce. 

https://www.evas2.cz/
© 2020 - 2021 EvaS2 blog, Eva Strmisková / Všechna práva vyhrazena.
www.evas23.webnode.cz
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky